Veni Sancte

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség idén is megtartotta a már hagyományossá vált egyetemi tanévnyitó szentmisét szeptember 19-én a dómban. Köllő Sándor egyetemi lelkész beszámolóját adjuk közre.

A kedd esti szentmise főcelebránsa Kiss-Rigó László megyéspüspök volt, akivel a  Szent Gellért Szeminárium elöljárói és a lelkészséghez kötődő papok koncelebráltak. A zenei szolgálatban közreműködött a lelkészség Zenei Team közössége. A szentmisén a szegedi egyetemisták és az egyetemi lelkészség tagjain kívül részt vettek a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Főiskola meghívott oktatói, valamint a szegedi keresztény szakkollégiumok vezetői és munkatársai.

Szentbeszédében Kiss-Rigó László püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalomban egyaránt megfigyelhető a tömegesedés és a közösséggé alakulás jelensége. A főpásztor arra buzdított, hogy ne legyünk tömeg, hanem legyünk közösségben Krisztussal és egymással.

A lelkészség minden tanévben új mottó jegyében kezdi meg működését. Idén a Galata-levélből választottak mottót: „Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint!” A jelmondat mellé az idei tanévben példaképeket is választottak, hogy segítségükre legyenek a Lélek szerinti életben. Az első példakép egy lengyel missziós önkéntes egyetemista, Helena Kmieć, aki aktív tagja volt a szalvatoriánus rend missziós ifjúsági közösségének. 2017 januárjában, egy bolíviai gyermekotthont ért rablótámadás során gyilkolták meg. Ez a fiatal lengyel lány a szalvatoriánus rend alapítójának, Jordan Ferenc atyának a jelmondata szerint élte az életét: „Amíg egyetlen olyan ember is él a földön, aki nem ismeri és nem szereti Jézust, nem szabad megpihenned!” A másik példakép pedig az olasz Carlo Acutis, az a mélyen hívő fiatal, aki az imádság és a napi szentmise mellett számítógépes zseni is volt. Egyik legfontosabb számítógépes „vállalkozása” a világ eucharisztikus csodáinak összegyűjtése volt, hiszen, ahogyan vallotta, minél többször járulunk szentáldozáshoz, annál inkább hasonlatossá válunk Jézushoz, és már itt, a földön megízleljük a mennyországot.

(Forrás: MagyarKurir)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.